vrijdag 29 juli 2022

Stiftdichten

In de laatste Flow stond een artikel over stiftdichten. Hoe je met een dikke marker woorden doorstreept en hoe de woorden die je blank laat, een nieuw gedicht vormen. Je moet er niet te lang over nadenken. Scan de mooiste woorden en streep de rest door.  


Er zat een klein boekje bij met wat random teksten waarmee je kon oefenen. Zo mooi als hierboven, compleet met illustratie lukte me nog niet. Ik geniet voorlopig alleen al van het doorstrepen en kijken wat er gebeurt...


Duisternis
Vertrouwd donker
eenvoudig zwart
gewoon vannacht
Koortsachtig gelukkig...

Klinkt best filosofisch, niet?

Of wat vinden jullie van deze...Daar ligt ze
slapend op haar zij
Ik kus haar neus
Zij zoemt even,
of ik haar heb aangezet.
Alleen haar ogen worden wakker...

Deze laatste komt uit een literatuurboek, dat maakt het iets gemakkelijker omdat veel woorden en zinnen al poëtisch zijn :) Het is een heerlijke bezigheid waarin je je uren kunt verliezen, alsof je aan het kruiswoord puzzelen bent. Probeer het maar eens, wie weet wat eruit komt!

Liefs,
Carolien 
15 opmerkingen:

 1. Ai, strepen in een boek... Dat klinkt zo fout in mijn (ex-bibliotheekmedewerkers) oren, maar het resultaat is dan wel weer heel verrassend. En mooi ook.
  Ik heb nog wat afgeschreven biebboeken liggen. Te versleten om door te geven dus geschikt om in te stiften; misschien ga ik het dan toch eens proberen.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dat voelt ook 'not done' maar met een oud boek kan het dan weer wel :-)

   Verwijderen
 2. Dat vind ik leuk. Ik ga het proberen. Groet van Bettie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Carolien. Ik zit gelijk al te denken , wat ik aan boeken heb liggen waar in gestreept mag worden. Lijkt me leuk om te doen. Fijn weekend. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan anders ook met tijdschriften (of zelfs reclamekrantjes?)

   Verwijderen
 4. Staat er in dat artikel ook: "boekselen" ?
  Moet je eens op googelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het gelijk opgezocht en daar blijkt bovenstaand plaatje ook vandaan te komen, leuk hoor!

   Verwijderen
 5. Ja, dat is heel leuk om te doen in een oud boek! Het wordt ook wel boekselen genoemd... Loes Vork heeft daar een boek over geschreven. Ik vind het geweldig leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kende de term niet, maar nu wel. Super leuk inderdaad!!

   Verwijderen
 6. Geweldig, al zou ik het inderdaad alleen in hele slechte boeken doen. Stofdichter hoe komen ze er op! Wel echt heel mooi wat er allemaal uit komt.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat lijkt me leuk, ik ga het ook eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I absolutely love Marker's poetry! His use of language and imagery transports the reader to a place of beauty and emotion. His words have a special power to evoke feelings of joy, sorrow, and wonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I love the idea of pen poems! The Flow article perfectly captures the essence of this creative process. The Periodic report format provided in the small booklet sounds intriguing. Crossing words with a thick marker and letting the remaining ones form a new poem is captivating. It's like solving a poetic crossword puzzle and losing yourself in the art. I have yet to try it, but I'm eager to try it. Thanks for sharing this unique and inspiring activity!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!