vrijdag 2 juni 2023

De les lezen

"Weet je dat jij heel vaak geen richting aangeeft?"

Ze zit op de bijrijdersstoel. Haar Valentino tasje op schoot. "Als er niemand voor of achter me rijdt geef ik inderdaad geen richting aan" hoor ik mezelf verdedigen. Dochter werpt haar blik naar buiten. "Toch is dat niet goed. Je moet er voor jezelf een gewoonte van maken."

Ik zit met een rij-expert in de auto. Een rijbewijs heeft ze nog niet, maar sinds deze maand wel de theorie. En dus weet ze precies hoe het allemaal zit. Ik word voortdurend berispt. Maar ook de automobilisten om ons heen. "Die houten palen op de aanhanger steken veel te veel uit." Ze weet het allemaal. Van de doorgetrokken lijnen tot de het bevestigen van kinderzitjes. 

Ik denk terug aan de tijd dat ze naast me zat en geen enkele notie had. Dat we spelletjes deden: ik zie ik zie wat jij niet ziet... of gekke woorden verzonnen met de letters van nummerborden. Nog even en zij kan zelf achter het stuur. 

Als ik zie dat mijn tank bijna leeg is, besluit ik op de valreep de weg via Duitsland te nemen, daar is tanken net iets goedkoper. Bij de bezinepompen kijk ik naar het aanbod dat anders is dan in Nederland. E5, E10... Welke heb ik nu precies nodig? Ik pak mijn mobiel om manlief te bellen. Op dat moment draait mijn dochter het raampje van de auto open. "Als je moet weten welke benzine je nodig hebt, dat staat op de binnenkant van het tank klepje" tipt ze. 

Ik  trek het klepje open en daar staat het inderdaad.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet...

Ik trek aan de slang en wacht tot mijn auto de benzine opslurpt. Dochterlief is verzonken in haar telefoon. Het nummerbord van de auto voor me begint met IB. 'Irritante bijrijder' denk ik in mezelf en moet lachen om mijn eigen grap. 

Irritant, ja soms. Maar stiekem ook wel een beetje handig..

6 opmerkingen:

 1. Ik moet er ook om lachen. En verder een leuk verhaal. Zo gaat dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Carolien. Grappig verhaal. Als je dochter de praktijk net zo goed doet, dan word zij een goeie bestuurster. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk Carolien! Ik heb een tijdje als bijrijder moeten functioneren en dan weet je het altijd beter, dan dat je zelf rijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha zo gaat dat hier ook sinds ze beiden zelf auto én motor rijden en ze wijzen ons ook vaak op dezelfde dingen zoals richting aan geven. Iets dat ik zelf wel doe maar mijn man verslijt liever de richting aanwijzer niet geloof ik 😂😂
  Kleintjes worden te snel groot!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, ha, ik zie het zo voor me. Leuk geschreven.
  Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. The demanding nature of academic life often leaves students overwhelmed and struggling to meet multiple deadlines. The inclusion of the phrase "take my test for me"on this site takemytest.org highlights an additional benefit. Not only can you rely on the writers to produce outstanding essays, but they can also provide comprehensive assistance for your tests and exams. Whether it's writing essay responses, conducting research, or outlining key points, this service can alleviate the stress of test preparation and help you achieve better results.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!