donderdag 9 november 2023

Een magazine vol mensen

Als jong meisje leek het me leuk om 'later' voor een magazine te werken. Om die droom te visualiseren begon ik mijn eigen blad: de Carolien. Die kwam trouw elke maand uit in getekende versie (een computer was er nog niet).  Jaren later mocht ik als tekstschrijver mijn bijdrage leveren aan echte magazines: van een blad over Italiaans eten tot diverse zorgmagazines. En nu ben ik betrokken bij de totstandkoming van een heel nieuw lifestylemagazine dat huis aan huis in onze regio wordt verspreid: MENS.


Het magazine gaat, hoe kan het ook anders, over mensen. De naam bedacht ik oorspronkelijk als een 'werktitel' maar hij is overeind gebleven en iedereen was enthousiast. Voorheen 'moesten' de geinterviewden in ons blad ook allemaal klant of bewoner zijn. Dat maakte het tot een echt organisatieblaadje. Maar als grootste zorgorganisatie in de regio hebben we ook op het gebied van preventie en vitaliteit een belangrijke taak. En dus gaan we nu daar meer op focussen. Met als raakvlakken eigen regie, vitaliteit en goed in je vel zitten.

Mijn collega en ik kregen alle vrijheid om er iets moois van te maken, uiteraard wel met tussentijdse evaluatierondes :) Maar die doorstonden we zonder concessies te hoeven doen aan onze ideeën. In deze blogpost laat ik jullie meekijken met een aantal artikelen die ik voor dit eerste nummer schreef.

In gesprek met een foodblogger

Ik volg al een tijdje foodblogger Renate. Ze kan toveren met groenten en maakt de lekkerste cruesli. Dit recept van haar deelde ik al eerder op mijn blog. Nu schoof ik aan bij haar thuis aan de keukentafel en ze vertelde me openhartig over haar leven en de rol die voeding daarin speelt. Na afloop mocht ik van haar zelfgemaakte pannenkoekjes proeven.

Mensen met een missie

Op weg naar mijn werk kom ik langs een huis waar in de voortuin een deelkastje staat. Wie zou daar achter zitten, vroeg ik me vaker af? En hoe werkt dat dan? Gelukkig stond ook zij open voor een interview en vertelde me alles over wat zij noemt 'haar derde kindje'.  Een soort minibieb maar dan met levensmiddelen voor mensen die het minder breed hebben. Hoe lief! 

O

Wandelen met bezinning

Natuurlijk mocht ook de camino-man niet ontbreken. De initiatiefnemer achter die Limburgse caminootjes die ik regelmatig met mijn vriendin loop en hier deel. Hoe mooi is het als je 80+ bent en zoiets kunt opzetten? Deze Peter was van plan de Santiago di Compostello voor de derde keer te lopen, toen zijn vrouw overleed.  Toen besloot hij de pelgrimstochten naar hier te halen.


Op het bankje

Fenna was een beetje buiten mijn comfortzone. En ik buiten die van haar! Mijn collega en ik bedachten de rubriek 'op het bankje' waarbij ik naast een willekeurig iemand op een bankje ga zitten en over dat gesprek schrijf. Ik liep eerst een blauwtje: twee mannen die dat maar niks vonden. Maar de tweede bank was raak. Fenna zat aan de rand van de vijver haar boterham te eten in de lunchpauze. We hadden een super leuk gesprek waarin ze vertelde hoe ze haar kennis vanuit haar beroep als juriste inzet om als vrijwilliger te bemiddelen in burenruzies. Ze paste er qua onderwerp naadloos bij. 


Dierenliefde

En natuurlijk mocht ook een dier niet ontbreken, ook al gaat het blad over mensen :) Ilona gaat met haar paardje Smokey langs hospices en verpleeghuizen voor mensen met dementie om wat liefde en aandacht te verspreiden. Een paard voelt schijnbaar feilloos aan hoe wij mensen ons voelen. 
Smokey kwam zelfs naar kantoor voor de fotoshoot wat natuurlijk erg hilarisch was. Ik mocht ook nog even op hem passen toen zijn baasje naar het toilet ging :)  


Liefde voor taal

Dajandra tenslotte leerde als kind nooit goed lezen en schrijven. Ze schaamde zich daar eerst voor, maar uiteindelijk trok ze zelf aan de bel en ging op cursus. Inmiddels is zij taalambassadeur en helpt ze anderen mensen met hun 'coming out'. 


De onderwerpen raken mij persoonlijk wat het extra leuk maakt. Het magazine werd afgelopen zaterdag op onze zorgbeurs gepresenteerd. Een groot deel van alle geinterviewden was daarbij aanwezig om het eerste nummer in ontvangst te nemen.  

Vanaf deze week valt het hier in de regio in de bus bij 90.000 mensen. En intussen staat alweer een nieuw interview op de agenda voor nummer 2. Super veel zin in!

Liefs,

Carolien 


 

13 opmerkingen:

 1. Als ik het zo zie word ik nieuwsgierig en wil ik het graag lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk blad, lijkt me dit! na wat ik hier zie smaakt het naar meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Carolien. Wat heb je mooie artikelen gemaakt. Leuk ook dat je dat al bedacht als jong meisje. En dat je dan naast Fenna komt te zitten, met een mooi verhaal. Wat een bof. Fijn voor je dat je zo'n leuk en passend beroep hebt . Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je datgene wat je in je jeugd zo leuk vond nu op een professionele manier mag vormgeven!
  Ziet er allemaal erg mooi uit.
  Compliment!
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldig magazine, het zal veel mensen aanspreken lijkt me zo als ik de onderwerpen zie. Ik wil je nog steeds iets vragen, heb jij de film The Way gezien op Netflix? Gaat over een vader die de pelgrimstocht naar Santiago de Compestela gaat lopen. Ik vond de film mooi en moest aan je denken. Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee die heb ik (nog) niet gezien maar staat nu wel op mijn lijstje! bedankt!

   Verwijderen
 6. Waar kinderdromen al niet toe kunnen leiden! Wat een prachtig magazine hebben jullie ervan gemaakt. De geinterviewden lijken stuk voor stuk mensen die je beter wilt leren kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het waren inderdaad hele fijne kandidaten om te interviewen. bedankt voor je compliment!

   Verwijderen
 7. De droom van jonge Carolien is uitgekomen! Knap gedaan en bedankt voor het inkijkje in het magazine. Ik geniet met je mee. Lieve groet Ingrid-Katrien

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!