vrijdag 24 november 2023

Op het menu: geen vlees

Begin dit jaar daagde ik mezelf uit om te kijken hoe lang ik het zou volhouden om helemaal geen vlees te eten. Ik at het al heel beperkt, misschien twee keer per week en biologisch, maar dat kon beter. Inmiddels is het alweer bijna december en in deze blogpost vertel ik je mijn bevindingen over mijn 'challenge'. 


Zoals gezegd at ik al vaak vegetarisch. Met een dochter die vanaf haar 13e geen vlees meer eet, werd ik al gauw creatief met alternatieven. Waarom ik het dan toch nog at? Omdat ik het bij sommige gerechten miste. Een stamppot met een vegetarische bal en dus ook geen jus, vind ik niet lekker. En een stoofpotje op zijn tijd laat de keuken zo lekker ruiken...

Maar ik werd strenger voor mezelf en schrapte  die nu gewoon van het menu. De maand januari verliep heel goed en ook februari ging me moeiteloos af. Maart, april.... nog steeds geen vlees op het menu. Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit weer overstag zou gaan, maar dat gebeurde in mei...

Op onze trouwdag gaan we vaak Grieks eten (want ooit in Griekenland getrouwd), maar het was een drukke werkdag en dus stelde B. voor het eten online te bestellen. Aan mij de eer. Ik keek bij vegetarische gerechten en zag welgeteld één pitabroodje. Ik trok mijn neus op, want in een ooghoek had ik de souvlaki's en gyros ook al voorbij zien komen. Ik had er zo'n zin in! Voor ik het wist drukte ik op de bestelknop.

Het smaakte me heerlijk, maar toch voelde ik ook de teleurstelling. De rest van de maand raakte ik geen vlees meer aan, ook in juni, juli en augustus niet.

In september gingen we op teamuitje naar de Efteling. We wilden in het pannenkoekenrestaurant de dag afsluiten maar daar was het heel erg druk, dus we besloten voor een wegrestaurant te gaan. Dat werd de jachthut (voel je 'm al aankomen?) Het was inmiddels 19 uur en ik rammelde van de honger. De vegetarische paddenstoelenrisotto kon me op dat moment niet bekoren en ik ging voor de tweede keer overstag: het werd de schnitzel.

Bij die twee keren is het vooralsnog gebleven. En ja soms eet ik ook nog vis en dat is ook een dier. Maar je moet ergens beginnen toch? Misschien werkt deze optie voor mij wel het beste: geen vlees met 2 of 3 uitzonderingen per jaar. Ik weet in ieder geval wel dat ik niet meer terug ga naar hoe het was, het zal echt bij uitzonderingen blijven. En wie weet kan ik ooit volmondig zeggen dat ik vegetariër ben. Want dat is wel waar ik naartoe wil....

Liefs, Carolien

PS Eet jij wel of geen vlees?     

7 opmerkingen:

 1. Ik kan oprecht zeggen dat ik NOOIT meer zal roken en NOOIT meer vlees zal eten. Dan nog eerder roken. Ik hou teveel van dieren om ze op te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Carolien. Ja ik eet nog zo'n 2 keer per week vlees, en verschuil me achter het feit dat echtgenoot niet zonder vlees wil. En ja als je het dan lekker vind, ga ik makkelijk overstag. Ik vind dat jij, het super goed gedaan hebt . Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt een mooie invulling gegeven.
  Het goede van deze tijd is dat er vele keuzes zijn en dat het makkelijk geaccepteerd wordt wat je wel/niet wilt eten. (Dat was 46 jaar terug wel wat anders, toen moest ik heel vaak verdedigen waarom ik geen vlees at, heerlijk dat dat niet meer hoeft).
  Je bent goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind jou als vegetariër al geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!